Sedem članov našega kluba se nas je 15.06.2022 udeležilo SIV-a (Simulated Incident in Flight) nad jezerom Idro, pod vodstvom Klemena Sovana.
V camp Miralago smo prispeli malo pred 2. uro popoldne, na kar smo kmalu po nastavitvi pričeli z dolgim, a pomembnim predavanjem, na katerem je Klemen predstavil vaje, ki se izvajajo na tečaju in nam prav tako razložil kako bo sam tečaj potekal. Predstavljen je bil tudi simulator na katerem si lahko predhodno testiral vaje brez skrbi, da bi se ti kaj pripetilo.

Prvi dan žal nismo imeli spoznavnega leta in smo bili tako naslednje jutro takoj postavljeni na vzletišče, kjer smo se pripravili na prve vaje. Zaradi prevozne logistike smo bili razdeljeni v dve skupini in določen vrstni red vzletanja. Začeli smo z lažjimi vajami, kot so stranska zapiranja, majhna ušesa, velika ušesa in B stall. Za tem je sledil še en let, kjer se je dodala še špirala, frontalno zapiranje in minimalka. Tako smo imeli prvega tečajnika, ki je pristal v jezeru brez izmeta rezervnega padala (počasno padanje), saj se mu po tretjem frontalnem zapiranju, padalo zaradi neznanih razlogov ni odprlo (predvideno se je A linija zataknila v nek predmet). Tečajniku ni bilo hudega in je tako naslednji dan nadaljeval z vajami.


Po opravljenih vajah je sledil odmor, kjer smo imeli dovolj časa za kosilo in ohladitev v jezeru. Sledilo je še eno predavanje s predstavitvijo bolj zahtevnih vaj kot so negativa, full stall, wingoverji in analiza letov. Nato je ponovno sledil prosti čas, zvečer pa se nas je 8 tečajnikov s kombijem odpravilo na vzletišče, da smo nadoknadili za spoznavni let in tako lažje užival v lepoti narave, brez da bi bili zaskrbljeni z vajami.

Do večera smo izpolnili liste z vajami, ki smo jih želeli izvajati naslednji dan, česar pa se Klemen ni čisto držal, če je verjetno videl, da si zmožen več.
Opoldne in popoldne, je v dolini značilen močen veter, ki so ga nekateri izkoristili tudi za ground handlanje, ali pa z handlanjem padala nad vodo z desko pod nogami.
V soboto zjutraj smo lahko videli izmet rezervnega padala, zaradi napake pri izvajanju full stala. Zanimivost pri tem je, da tečajnik ni pomislil na izmet, dokler Klemen tega ni naročil, kljub temu, da so bile linije že nekajkrat prepletene in je tečajnik padel v SAT.


V soboto zvečer nas je tokrat Klemen povabil na sprostilni let ob sončnem zahodu, ki pa ga je na koncu izvedlo le nekaj tečajnikov, ki smo se počutili dovolj udobno v močnejšem dolinskem vetru. Tisti, ki smo se za to odločili, tega nismo obžalovali, saj smo ugotovili, da je bil veter zelo laminaren in prijeten, čeprav ga včasih nisi mogel prebiti, če nisi uporabil speedbara.


Za nedeljo zjutraj nam je bilo naročeno, da za prvi let izberemo vaje, ki so nekoliko težje, da zadnji (drugi v tem dnevu) let nekoliko umirimo glavo. Seveda se je zadnji dan verjetno pokazalo največ napak, verjetno že samo zaradi utrujenosti, kar je sledilo tudi do drugega izmeta rezerve, prav tako pri izvedbi vaje full stall, saj se je tečajnik zaradi asimetričnega spuščanja in stegovanja nog v zaprtem sedežu zatwistal, vendar hitro za tem odvrgel rezervo.


Na srečo smo imeli odločno organizirano ekipo in je voznik čolna vedno kmalu prispel do tečajnika in mu pomagal na kopno.
Vsi leti so bili posneti iz strani tečaja in nam bili poslani preko elektronske pošte za analizo in spomin.
Kmalu po tem smo se vsi skupaj zbrali na zadnjem kosilu, kjer smo se še malo podružili in kmalu odpravili domov.

Tečaj je definitivno vreden obiska, saj poleg super ekipe in družbe dobiš tudi veliko znanja in samozavesti. Tečaj je super za testiranje svojega udobja, znanja in spoznavanje padala.

Člani kluba na tečaju: Luka Murn, David Grajzar, Luka Markun, Miha Unk, Rudi Potočnik, David Kern in Andrej Soklič

Kategorije: POROČILO